miercuri, 29 iunie 2016

Cum alegem substratul potrivit pentru orhidee?

 
   Majoritatea prietenilor mei au o orhidee în casă, dar când vine vorba să schimbe substratul din ghiveci fac greșeli în alegerea potrivită a substratului.  Asta și pentru motivul că în comerțul din românia se găsește doar căteva sortimente generale. Nu mă refer acuma la compoziția lor, doar strict la mărimea componentelor din substratul respectiv.
   Este bine de știut că substartul de orhidee este clasificată și pe acest subiect, adică a mărimea componentelor. Defapt este o clasificare logică și foarte necesară. Știm cu toții că orhideele aeriene nu au nevoie de pământ bogat în substanțe nutritive, amestecul este scoarță de copac sau resturi de nucă de cocos în general. Rădăcina orhideelor aderă la aceste bucăți de scoarță și absorb din umiditatea înconjurătoare necesarul de substanțe nutritive. Dar ce facem când orhideea noastră crește sau produce un keiki și dorim să o divizăm sau despărțim de orhideea mamă? Sau pur și simplu sa dezvoltat și este necesar schimbarea substratului pentru că nu mai are loc în vechiul ghiveci.
   Mergem la magazin, cumpărăm substrat de orhidee schimbăm și ghiveciul și totuși orhideea dă semne de suferință sau pur și simplu moare. Unde am greșit? Este întrebarea foarte logică și necesar de pus. Floarea nu era prea bătrână pentru a muri, asta vă asigur eu. Eu nu am pierdut nici o orhidee din cauza bătrâneții. De vină este în majoritatea cazurilor substratul nou achiziționat. Ori are componente prea mari și rădăcina nu a reușit să intre suficient în legătură, ori este prea mică și rădăcina este sufocată, nu poate respira. Rare ori este problema chiar compoziția substratului de orhidee. Dar cum la noi se găsesc în comerț doar câteva specii de orhidee acest subiect nu merită a fi dezbătut.
   Așadar orhideele în funcție de stadiul lor de dezvoltare au nevoie de un substrat clasificat după mărimea componentelor;
    - mică, se folosește în general la orhidee în stadiul de puiet. Aderă foarte bine la rădăcină și oferă o umiditate crescută la udări corecte pentru puiet. Cum avansează în vârstă orhideea se trece la urmatoarea mărime deoarece rădăcinile au nevoie de mai multă aerisire.
   - medie,  este substratul cel mai des folosit. Este excelentă pentru orhidee tinere care au și început să înflorească. Rădăcinile sunt mai groase, mai bine dezvoltate și au nevoie de o aerisire mai mare pentru a nu putrezi. Cea precedentă este deja prea compactă și rădăcina se sufocă. Odată pierdută este destul de greu de a reforma rădăcina orhideei, este nevoie de luni de zile.
   - mare, este substratul orhideelor mature cu o rădăcină foarte bine dezvoltată, sănătoasă. Uneori și pentru orhideele mai speciale. Cu cât cresc în viată mai bine cu atât au nevoie de o aerisire mai bună la rădăcină.
     Crescătorii de orhidee de obicei mai folosesc și amestecuri de substrate în diferite procente, pentru
stadiu interimar de creștere. În imaginile prezentate în acest articol este substratul mediu pe care îl folosesc eu și exemplul de puiet care nu are ce face cu acest substrat. Puietul este din specia Cymbidium care în substratul lui are și alte componente decât scoartă de copac. Acest puiet nu ar putea supraviețui cu substartul mediu și șansele ar fi foarte mari de a o pierde. Așadar folosesc un substrat mic în amestec cu mușchi.

   Sper că observațiile mele vă sunt de folos și vă urez mult succes în continuare în această magnifică pasiune.

   Cu respect,
Gaspar Levente

PS. Dacă crezi că ai ceva de adăugat lasă un  comentariu. Ași fi foarte fericit să dezbat acest subiect și nu numai.

marți, 14 iunie 2016

Cum îngrijim orhideea Nelly Isler

    Pentru a putea avea grijă de orhidea Nelly Isler cred că este nevoie de a cunoaște un pic de cerințele ei. Deși este un hibrid destul de tânăr în familia orhideelor, a reușit să cucerească lejer inimile iubitorilor de flori.
    Hibridul a fost realizat prin încrucișarea orhideelor Oncidopsis Stefan Isler și Miltoniopsis Kensington. Inscrierea sa în rândul familiei orhideelor, în marea carte a soiurilor și recunoscut ca un nou membru a avut loc în 1955. Orhideea Nelly Isler este inclusă în familia Oncidopsis.
 
      Este cunoscută după floarea sa de culoarea roșie cu petale mai înguste dar cu buza largă. Pe buză pornește în cascadă centrul galben. Deasemenea buza are și acea caracterisca sa de a fi pestrită roșu cu alb. Exemplarele de excepție au florile de un diametru chiar și 10 cm, situate pe o tijăflorală intrun număr cuprins între 6 - 10 bucăți de obicei. Florile orhideei Nelly Isler au o durată destul de lungă de viață dacă primește cea ce dorește, până la șase săptămâni. A și să nu uităm că este parfumată. Emite parfum pe tot timpul zilei dar în general mai intens dimineața. Unele persoane pot considera parfumul lor în această perioadă a zilei cam prea puternică. Motiv pentru care este nevoie de o circulație a aerului corespunzător.
     Pseudobulbul orhideei Nelly Isler este de forma ovală, de mărimea obișnuită ( 4-5 cm), atât frunzele cât și pseudobulbul au culoarea de verde deschis. Cerința față de lumină nu este mare și acesta este motivul pentru care au o culoare de verde deschis, plăcut privirii.
   Nu este o orhidee care să se dezvolte bine în călduri mari, ba din contră reduce și durata de viață a acestuia, iar florile își pierd din frumusețea lor, din amploarea culorilor predominând albul.
    Pentru o bună dezvoltare a orhideei este strict necorespunzător, chiar și pentru o perioadă scurtă de a lăsa rădăcina fără umiditate. Niciodată nu se va lăsa substratul dintre rădăcini să se usuce complect. Acest lucru duce la pierirea rădăcinilor care se vor reînoi foarte greu, pe perioada a câtorva luni. Uneori fiind chiar imposibil de a salva planta.
      Așadar să recapitulăm de ce este nevoie de a ne bucura îndelung de această minunată orhidee:
-   temperaturi nu ridicate, de până in 26 grade vara, minim 10 grade iarna,
-   umiditate ridicată, este strict nerecomandat de a se lăsa uscat substratul, se recomandă a fi așezată ghiveciul pe un strat de pietriș umed, udări mai dese dar evitat excesul,
-   lumină nu puternică, de evitat expuerea sa directă la soare, de preferabil un geam cu expunere NV sau NE unde soarele nu bate direct sau bate mai puțin dar fără putere,
-   aplicare de îngrășământ, la jumătate ca fregvență ce recomandă ambalajul, deasemenea și ca doză,
-   circulația aerului trebuie să fie bună, altfel parfumul poate cauza dureri de cap.

  În general Orhideea Oncidopsis Nelly Isler este un exemplar destul de greu de îngrijit, deoarece necesită o atenție mai mare. În momentul în care se acordă atenția cuvenită totul este foarte bine și se pot obține înfloriri multiple pe an.

Mulțumesc pentru atenția acordată și vă doresc spor la această activitate minunată!

Cu respect,
Gaspar Levente

marți, 7 iunie 2016

Demn de urmat

        Deși sunt deja de ceva vreme plecat în Anglia, în acest sfârșit de săptămână ( 5. 06. 2016 ) am avut inspirația de a vizita un eveniment horticol, nu de o avengură foarte mare dar interesantă. Evenimentul a fost organizat sub egida Asociației de Crescători de Orhidee din Nordul Angliei. A fost deja interesant doar ideea că crescătorii se organizează in asociații pentru a prezenta cât mai cu succes exemplarele de orhidee crescute de ei. Sub egida asociației organizează expoziții, simpozioane cu subiecte despre creșterea orhideelor, fac schimb de experiențe și nu în ultimul rând schimb de orhidee. Se întâlnesc din câte am înțeles eu lunar, secretariatul asociației anunțând data, locul și subiectele simpozionului toți membrii prin mail și de la un eveniment la altul. Am vazut exemplare frumoase de orhidee. Soiuri de care nici măcar nu știam de existența lor.
        Orhidee pentru începători. Apropo oare știți care erau cele pentru începători? Ca să nu cresc tensiunea vă spun eu - Phalaenopsis , dar nu numai. Pentru începători erau foarte multe exemplare. Fiind o expoziție cu acces gratuit al publicului, lumea sa cam îngrămădit. Vedeam pe tot parcursul zilei persoane care îmbrățișau orhideele cu căldură, deși era o vreme apropiată caniculei, dar aveau acea strălucire în ochi de ” Să vezi ce orhidee am cumpărat! O minunăție!”
        Am plecat deacolo cu o dezamăgire mică în suflet. Noi, în România noastră cea frumoasă, nu suntem în stare să pornim o mișcare de acest gen. O asociație nu este greu de înfințat. Nu sunt oameni care să dorească să împărteșeze secretele creșterii orhideelor? Se organizează competiții și se premiază cele mai frumoase exemplare.
       Erau acolo o mână de oameni fericiți că li se apreciază efortul de a crește orhidee de excepții. Unii se lăudau cu cele de grădină. Erau cred că vreo șapte soiuri de Cypripedium, una mai frumoasă decât alta. Pleonia de asemenea. Era o încântare săi asculți cum povesteau,dădeau sfaturi de îngrijire, trebuia doar să ai răbdare și timp.
      Eu am ceva cu orhideele din soiul Dracula, sau Față de maimuță. A fost un exemplar deosebit, bineînțeles premiat. Eu încă nu am vazut așa un exemplar mare și bine înflorit, chiar dacă am și eu câteva exemplare frumoase. Este desul de greu să faci acest tip de orhidee să reînflorească. Dar să obții o coroană din flori  în jurul ghivecului și dacă te uitai în flori maimuțele parcă râdeau în stilul lor caracteristic. Cum am zărito am spus direct o cumpăr. Din păcate nu era de vănzare. La naiba! Și ce frumoasă era.

  Închei acest articol cu gândul pozitiv: Și noi suntem în stare de așa ceva! Mai sunt doritori?

Dacă ția plăcut articolul te poți abona pentru următoarele!

Până la următoarea vă doresc spor la orhidee!

Cu respect.
Gaspar Levente