Poate că ar trebui să încep cu o poveste de genu ”Ce sunt orhideele?”. Din punctul meu de vedere este banal și din acest motiv încep cu o mini clasificare a lor. La întrebarea ce sunt orhideele se poate căuta pe internet o grămadă de informații una mai ștințifică decât alta și poate chiar mai corectă. Eu consider că cine dorește să afle despre orhidee nu caută pe bloguri. Caută în biblioteci (asta dacă chiar mai sunt biblioteci în localitatea respectivă). Pe bloguri se caută experiențe personale, modalitatea de schimb de experiențe, sfaturi de la alți crescători și alte lucruri personale.
Eu nu doresc o clasificare a orhideelor stințifică, pe familii cu denumirea latină (ștințifică), ramuri de familii etc. O să scriu despre experiența mea despre orhidee și clasificarea lor din punctul meu de vedere. Asta nu înseamnă ca nu voi ține cont și de ștință. Eu nu sunt om de ștință ci un simplu cultivator și colecționar de orhidee. NU SUNT SAVANT!
Din păcate majoritatea oamenilor cred că orhidea este numai Phalaenopsis-ul care se găsește deja în orice florărie și este floarea preferată pentru a face un cadou. Din păcate pentru acestă categorie trebuie sa vă dezamăgesc deoarece este o ramură foarte numeroasă. Defapt eu nici nu âmi bat capul cu acest număr.
Așadar prima clasificare importantă din punctul meu de vedere este faptul că orhidee în ce substrat se dezvoltă. Adică dacă se poate cultiva în pământ sau este nevoie de substartul de amestec de coajă de copac. Din acest punc de vedere se clasifică în orhidee de grădină (sau terestre ) și în orhidee aeriene. Orhideele terestre sunt Cypripedium, Pleonia și altele, iar in cea de a doua categorie sunt amintita Phaleopsisul, Cymbidium, Dracula de exemplu cu mențiunea că este mult mai numeroasă.
Un alt factor care îmi influențează alegerile când achiziționez orhidee sunt înălțimea lor. Așadar vorbim despre orhidee miniature ca de exemplu Restrepia, de orhidee medii (aici intră majoritatea speciilor) și orhidee mari exemplu Grammatophyllum.
Deasemenea este important dacă sunt iubitoare de căldură sau de răcoare. Orhideele care își au originea din pădurile mereu ploioase ale americii de sud de exemplu, iubesc umiditatea (un alt factor important de clasificare) dar nu suportă temperaturi înalte de peste 20 de grade. Așadar avem orhidee putin pretențioase la căldura, foarte pretențioase și mai este și drumul de mijloc.
Mai trebuie să ne orientăm și după faptul că orhideelor le place să fie suspendate sau nu. Adică dacă le putem îngriji pe un pervarz sau masă, sau este nevoie de a le suspenda. Orhideele din specia Dracula de exemplu nu că doresc ele să fie suspendate, dar din acea poziție ne putem bucura de florile extrem de interesante și incitante, din plin.
Lumina este de asemenea un factor foarte important. Sunt orhidee care nu suportă deloc lumina solară directă. Preferă locurile mai puțin expuse la soare, defapt majoritatea orhideelor. Excepții sunt în special la orhideele terestre care preferă locurile mai întunecoase, situate spre N sau sub un copac mare care ține multă umbră, exemplu cel mai concludent este Cypripedium.
Viteza de creștere a orhideelor. Poate fi un factor care merită luat în considerare. Dacă odată în viața ei înflorește, deși este extrem de fantastic și aspectuos, nu mulți suportă cu stoicism acest factor. Dezvoltarea greoaie a orhideelor nu este pe placul crescătorului amator.
Aceste câteva clasificări fac ca alegerea unei noi orhidee să fie o treabă deloc ușoară. Ținând cont, de toate acestea , pe mine mă duc la o clasificare majoră în; orhidee ușor de îngrijit, în orhidee cu dificultate medie și nu în ultimul rând în orhidee cu dificultate ridicată. Sunt orhidee care sunt extrem de aspectuase, dar din păcate condițiile climatice a unei case sau apartament nu corespund cerințelor. Deci sunt greu de îngrijit. Câți dintre Dumneavoastră investesc intr-o mini solar cu încălzire și umiditate controluată? Eu zic că prea puțini.
Poate pentru cei mai mulți dintre iubitori de orhidee o ultimă clasificare este faptul că are sau nu are parfum. Orhideele parfumate sunt un trofeu important pentru orice crescător, fie el începător sau avansat. Nu mă refer la orhideele cu o idee de parfum. Că mi se pare că are un pic de parfum. Nu, deloc. Mă refer că orhideea respectivă umple cu parfumul ei toată încăperea în care este crescută.
Sunt sigur că mai sunt factori de clasificare dacă dorim să urmărim și alte lucruri la ele, dar pentru mine acestea sunt printre cele mai importante și mă fac să fiu atent la ce achiziționez. Prefer să ma documentez înainte pentru a nu sacrifica degeaba o minunăție de orhidee.
Iți mulțumesc frumos pentru că ai citit acest articol și am rugăminte de a lăsa un comentariu dacă ția plăcut sau nu. Orice părere contează!
Până la o reîntâlnire cu un alt articol vă doresc mult succes în creșterea orhideelor!
Cu respect,
Gaspar Levente
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu