Nu știu cât de cunoscut vă este această specie de orhidee. Este una relativ nouă și are doar câteva soiuri cunoscute. Numele este dat după un om politic și istoric din columbia, un mare iubitor de natură și în special al faunei columbiene, Jose Manuel Restrepo Velez. El este pionerul care în descrierile proprii a drumețiilor prin pădurile tropicale columbiene , a studiat mai îndeaproape această specie.
Orhideea este de talie mică și are o singură floare pe tijă. Planta nu crește mai mare de 15 cm și este o specie care iubește răcoarea și umiditatea. Cei doi factori influențează foarte mult reînflorirea. Lipsa sau excesul uneia duce chiar și la pierderea totală a reînfloririi. Biologii o catalogează ca fiind o specie de orhidee ”cool” (rece). Asta nu înseamnă că rezistă la temperaturi negative. Temperatura de peste noapte și de iarnă nu trebuie să fie mai mică de 6 - 8 grade. Cea de vară însă nu mai mare de 20 - 23 de grade. Cu cât este mai cald cu atât este mai periciclitat existența acestei orhidee. Umiditatea trebuie să fie mai mare, între 70 - 100 %. Aceste cerințe până la urmă sunt normale dacă ne gândim ca provine din zonă muntoasă, altitudini mari de peste 1500 m, cu ploi fregvente. Aceste păduri tropice sunt dese și cu umezeală ridicată. Substratul este în permanență udă. Nu se va lăsa nici pentru o scurtă perioadă uscată, fiind necesară pulverizare multiplă pe parcursul zilelor călduroase. Cerința Restrepiei față de lumină nu este mare. Are nevoie de umbră. Se va evita soarele direct. O expunere nord westică sau estică, este recomandat dar la o depărtare de la geam pentru a evita razele solare. Razele ard frunzele orhideei și astfel duce la pierirea ei. Apar pe frunze pete negre care cresc pe zi ce trece și se usucă. O propietate aparte a unor soiuri de Restrepia este că în condițiile optime de creștere frunzele își schimbă culoarea din verde în roșiatic.
Eu personal am testat să le cresc sub clopot de sticlă pentru a avea umiditate ridicată. Rezultatele au fost foarte bune. Sau dezvoltat bine, au reînflorit ușor dar marele dezavantaj a fost că puteam admira frumusețea lor doar dacă de fiecare dată le dezveleam. Din cauza umezelii peretele clopotului transpira și ascudea vizibilitatea orhideei. Am revenit la cultura ei în aer liber, în cameră cu expunere nord westică la o distanță de aproape un metru de geam. Rezultatele sunt înbucărătoare. Le stropesc zilnic de cel puțin de doua ori și chiar am început să le înmulțesc prin keiki.
Substratul folosit la aceste orhidee este alcătuit din scoarță măruntă în amestec cu mușchi. Ghiveciul este de culoare închisă. Rădăcina orhideei Restrepia nu face fotosinteză deci nu este nevoie de lumină. Însă se va avea grijă ca mușchiul să nu fie în exces pentru a nu sugruma rădăcina.
Floarea este mică și gingașă. Poza cu moneda de 50 de bani cred că este foarte grăitoare din acest
punctdevedere. Culoarea ei poate fi de la mov la galben și maro. Cu dungi sau pete în degrade. Cum am amintit și mai sus se găsește în capătul tijei și este solitară.
punctdevedere. Culoarea ei poate fi de la mov la galben și maro. Cu dungi sau pete în degrade. Cum am amintit și mai sus se găsește în capătul tijei și este solitară.
În viitor voi dori să obțin niște aranjamente florale cu orhidee miniature, poate chiar în combinație cu cele medii. Se pot obține aranjamente deosebite. O bucățică ruptă din natură. O biodiversitate în miniatură.
Va plăcut acest articol, vă rog să o distribuiți pentru a răspândii cât mai mult informația despre această specie de orhidee.
Vă mulțumesc pentru atenția acordată și vă doresc mult succes în acest deosebit hobby,
Cu respect,
Gaspar Levente
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu