Una dintre cele mai fantastice specii de plante cu flori din lume sunt orhideele. O familie numeroasa si cu un renume fantastic in toata lumea. Orhideele sunt reginele florilor, un loc castigat cu usurinta. A fi propietar de orhidee este un sentiment deosebit mai ales daca mai sunt si parfumate. Eu am un vis in privinta orhideelor pe care o voi realiza. Urmarestema si vei afla despre ce este vorba!
luni, 5 decembrie 2016
Cum să obținem înflorirea an de an a orhideelor?
Este deja un subiect foarte dezbătut și cu multe sfaturi din stânga și din dreapta, unele bune altele mai puțin bune, sfaturi complecte sau incomplecte. Eu nu vorbesc despre lucruri citite de pe forumuri sau din cărți, articole copiate de pe alte bloguri. Eu înpărtășesc cea ce am observat din experiența mea de crescător de orhidee. Urăsc blogurile care pun un articol copiat de pe alte bloguri sau clipuri de pe youtube care sunt prost înțelese doar pentru a genera trafic pe propiul blog. Am citit cândva un articol despre cum se obține reînflorirea orhideelor cu cuburi de gheață. Eu sunt curios dacă acea persoană pentru a se simții mai viguroasă mai reîncărcată pentru a doua zi ar face așa un tratament pe termen mai îndelungat pentru ea înșăși? Dar cum lumea asta parcă a înebunit și a rămas fără răbdare nu mă miră faptul că răspunsul are șanse să fie pozitiv. Dar să nu ne abatem de la subiectul articolului.
După cum știm încă din vremea când se mai făcea școală plantele au un ciclu natural care se repetă de la an la an cu foarte bune rezultate. În ADN-ul lor este scris când este perioada proprice de înflorire. Însă vorbim de flori care sunt crescute în mediu mai mult sau mai puțin controlate care copiază cât mai fidel posibil mediul lor natural. Controlând acești factori putem obție înfloriri repetate de la an la an și chiar inflorirea multiplă pe an a orhideelor. Eu am observat că dacă forțăm înflorirea multiplă, florile nu sunt așa de intense în culori, viața lor nu este așa de lungă precum dacă am respecta ciclul natural. Este ca și cum noi am încerca ca întrun an să îmbătrânim doar șase luni în loc de douăsprezece. Oare reușim?
Eu obțin reînflorirea anuală respectând acest ciclu. Cum? Simplu. În primul rând când achiziționez orhidee noi mă interesez despre ele. Ce cerințe are? Este orhidee iubitoare de căldură sau nu? Are nevoie de umiditate ridicată sau nu? Are perioadă de înflorire continuă sau periodică?
Orhideele au nevoie de perioadă de odihnă pentru a se reâncărca energetic pentru a reîncepe ciclul natural. Majoritatea lor au nevoie de o perioadă mai puțin activă din acest punctdevedere în care se pune baza pentru reușitele următorului ciclu. În perioada activă se folosesc din plin de factorii climatici pentru a înflorii dar în același timp se gestionează singure cu șansa de a reînflorii în ciclul următor formând muguri care în momentul oportun pornesc în tije florare. Gestionarea corectă a factorilor unui ciclu natural au rezultate deosebite. Sunt tehnici de forțare dar aceste tehnici sunt dăunătoare pe termen lung. Orhideele nu rezistă așa de mult la forțare și scurtăm viața lor. În loc să ne bucurăm de mulți ani de ele ne vom bucura de doi trei ani după care pe neașteptate mor.
Orhideele pe care le cresc majoritatea sunt cam neprietenoase cu căldura excesivă. Motiv pentru care ele înfloresc primăvara sau vara tîrzie către toamnă. Cănd înfloresc, depinde de specie, florile țin de la câteva zile la câteva săptămâni. dar după înflorire eu le scad cât mai mult posibil temperatura pe o perioada de una sau două luni, uneori chiar trei pentru a favoriza înflorirea în ciclul următor. În această perioadă ele se odihnesc și primăvara mă răspletesc din plin. În perioada de odihnă și cantitatea de apă este redusă dar nu lipsește. Rădăcinile au nevoie în permanență de umiditate. Indiferent de zona de proviniență a orhideelor există o perioadă a anului în care activitatea este mai scazută. acesta este perioada de repaus în care se refac pentru un nou ciclu. Din fericire pentru noi majoritatea au această perioadă în lunile de iarnă. În aceste luni eu recomand dacă nu au tija florală pornită poziționarea lor într-o cameră mai răcoroasă, eventual reduceți puterea caloriferului în acea cameră. Sunt sigur că acest lucru vă va aduce o recunoștință din partea orhideei cu o reînflorire cât mai curând posibilă. La mine funcționează. Temperatura nu este totul. Nu uitați de umiditatea și lumina necesară. Dacă umiditatea lipsește chiar și pe o perioadă scurtă este posibil să compromiteți ciclul următor. Lumina în perioada de repaus da se scurtează dar nu lipsește.
Cu speranța că găsiți informații de care să vă folosiți vă urez mult succes în continuare în această pasiune frumoasă.
Cu respect,
Gaspar Levente
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu