sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Curiozități și despre orhideele Dracula

    Genul de orhidee Dracula, abreviat în literatura de specialitate ”Drac”, este nativ în zonele Americii Centrale, Mexic, Ecuador, Peru, Columbia. Mai precis din zonele muntoase cu înălțimi mari și acoperite cu păduri dese, umbroase și umiditate ridicată. Ținând cont de înălțimea la care se găsesc în mediul natural și temperaturile agreate de acestea nu sunt ridicate. Însă diferența de temperaturi dintre cele diurne și cele nocturne avantajează înflorirea orhideei Dracula.
    Numele de Dracula onorează miticul personaj de pe plaiurile românești, contele cu același nume. Florile acestei orhidee se aseamănă cu chipul mult știut al Contelui Dracula, înfometat după sânge, din filmele americane și literatura internațională. Culoarea neagră a florilor cu nuanțe de roșu la care se adaugă și aspectul dă acestă impresie.
   După părerea mea umilă și a mai multor crescători de orhidee, numele de Față de Maimuță ar fi mai indicat. Asemănarea dintre o floare de orhidee din specia Dracula la unele soiuri, privită în floarea deschisă, este foarte mare cu chipul unei maimuțe fiind și una dintre caracteristicile care fac din ea un trofeu interesant pentru crescătorii de specialitate.
   Aceaste orhidee au fost incluse la începuturi în familia Masdevallia, în special asemănărilor de frunziș și cerințelor climatice. În anul 1978 au fost separate ca două familii de orhidee de sine stătătoare; Masdevallia respectiv Dracula. Până în momentul de față familia Dracula conține aproximativ 118 specii, asta fără să punem la calcul hibrizii obținuți de crescători.
   Culoarea florilor este foarte variată. Paleta de culori este de la negru, mov, roșu până la albastru, roz, alb, portocaliu și galben. De multe ori florile sunt pestrițe sau chiar dungate făcând din ele exemplare și mai deosebite.
   Înmulțirea speciei de orhidee Dracula este relativ simplă. În mare măsură exemplarele bogate se divid în unele mai mici. Metoda înmulțirii prin semințe este anevoioasă, motiv pentru care o practică în special doar crescătorii profesioniști pentru a obține hibrizi mai interesante.

Cu respect,
Gaspar Levente ( un crescător de orhidee Dracula, în devenire )

miercuri, 18 ianuarie 2017

Achiziții reușite

 
De ceva vreme mă tot străduiam să cumpăr ceva exemplare de orhidee din familia Dracula. Cum în țară nu am găsit, fiind și plecat in anglia, am căutat aici. Am găsit un furnizor cumsecade și promt. Are niște exemplare deosebite. Dar să vă scriu un pic despre orhideele Dracula.
    Se aseamănă foarte bine cu orhideele Masdavillias și chiar întreținerea lor este în mare măsură identică. Nivelul de lumină nu foarte puternică. Este chiar dăunătoare așezarea lor la soare, ca de altfel majoritatea orhideelor. Temperatura de creștere de asemenea este importantă. Temperaturile prea mari  pot duce la pierirea lor în doar câteva ore. Au nevoie de o oscilație mare dintre temperatura de zi și cea nocturnă, cel puțin de 10 grade. Curenții de aer nu trebuie sa fie exagerate dar prezente.   Cel mai important lucru ce trebuie ținut sub observație este umiditatea.
La acest tip de orhidee nu este pericolul de supraudare. Iubește enorm umiditatea, cea cuprinsă între 70 și 100 % este cea mai benefică. Sub acest prag deja suferă și poate chiar să se usuce complect. Substratul de cultură este alcătuit din mușchi și perlit într-un procentaj aparte. Mușchiul fiind un material organic cunoscut pentru propietățiile lui de a reține apa în cantități mult mai mare decât propria greutate. Ghiveciul deasemenea nu este cea obișnuită pentru orhidee. Nu contează culoarea lor. Se folosesc coșuri. Motivul pentru care se folosesc coșuri este că tija florală de obicei crește orizontal sau în jos. Coșurile se agață undeva sus și așa se poate frumos privi florile.
   De ce îmi plac aceste orhidee? Sau de ce le consider speciale? Păi răspunsul este simplu. Li se mai spune Orhidee Față de Maimuță. Cred că cu asta vam trezit interesul asupra lor.


Cu respect,
Gaspar Levente ( mândru crescător de orhidee )