Numele de Dracula onorează miticul personaj de pe plaiurile românești, contele cu același nume. Florile acestei orhidee se aseamănă cu chipul mult știut al Contelui Dracula, înfometat după sânge, din filmele americane și literatura internațională. Culoarea neagră a florilor cu nuanțe de roșu la care se adaugă și aspectul dă acestă impresie.
După părerea mea umilă și a mai multor crescători de orhidee, numele de Față de Maimuță ar fi mai indicat. Asemănarea dintre o floare de orhidee din specia Dracula la unele soiuri, privită în floarea deschisă, este foarte mare cu chipul unei maimuțe fiind și una dintre caracteristicile care fac din ea un trofeu interesant pentru crescătorii de specialitate.
Aceaste orhidee au fost incluse la începuturi în familia Masdevallia, în special asemănărilor de frunziș și cerințelor climatice. În anul 1978 au fost separate ca două familii de orhidee de sine stătătoare; Masdevallia respectiv Dracula. Până în momentul de față familia Dracula conține aproximativ 118 specii, asta fără să punem la calcul hibrizii obținuți de crescători.
Culoarea florilor este foarte variată. Paleta de culori este de la negru, mov, roșu până la albastru, roz, alb, portocaliu și galben. De multe ori florile sunt pestrițe sau chiar dungate făcând din ele exemplare și mai deosebite.
Înmulțirea speciei de orhidee Dracula este relativ simplă. În mare măsură exemplarele bogate se divid în unele mai mici. Metoda înmulțirii prin semințe este anevoioasă, motiv pentru care o practică în special doar crescătorii profesioniști pentru a obține hibrizi mai interesante.
Cu respect,
Gaspar Levente ( un crescător de orhidee Dracula, în devenire )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu